Dekoratif Cephe Yalıtım Sistemleri

Mantolama

Mantolama Yapıların dış ortamlara karşı ısı transferini minimuma indirmek için, ısıtma ve soğutma enerji tüketimlerini azaltma amacıyla ısı yalıtım levhaları ile kaplanması uygulamasıdır. Isı yalıtımı yapılmamış betonarme binalarda, oluşan ısı köprüleri sebebi ile üretilen enerjinin %50-%60 ‘ından yararlanılamadığı görülmektedir.. Mantolama (Isı yalıtımı) uygulamasındaki amaç bu enerjiden mümkün olduğunca fazla yararlanabilmektir.

Mantolama için çok çeşitli Teknik Verilere uygun olan ve olmayan çok çeşitli ürünleri bulmanız mümkün. Isı yalıtımından maksimum derecede fayda sağlamak için ürün kalitesi teknik değerleri üstün malzemelere ek olarak Uygulama ' nın da hassas yapılması gerekmektedir. Ürün ve uygulama ' nın birleşmesi sonucunda Isı yalıtımı tam performans ile çalışacak size konforlu ve sağlıklı bir mekan oluşturacaktır.

Günümüzde, gelişen teknikler, ısı yalıtımı uygulamasından alınan verimin artmasını ve enerjinin verimliliği yaratılmasını sağlamıştır. Yapıda oluşan ısı köprülerinin oluşumunu engellemekte en verimli sistem olan (Dışarıdan Yalıtım) Mantolama uygulamasında çeşitli yoğunluklarda Polistiren veya Taşyünü Levhalar kullanılmaktadır. Sıvalı veya sıvasız her türlü zemine rahatlıkla uygulanabilen bu sistem ile yapılarda istenilen enerji verimliliği sağlanmış olmaktadır.

 

Mantolama uygulamasının ilk aşaması olarak, zemine aliminyum başlangıç (su basman) profili çakılır.Başlangıç profili’nin ölçüsü, tercih edilen yalıtım levhasının kalınlığına ve uygulanacak sisteme göre değişiklik gösterir. Profiller duvara özel dübelleri ile çakılarak tespit edilirler.

Su basman seviyesinde, sistemi darbelerden koruyan 0,4 – 0,6 mm, alüminyumdan imal edilen, damlalıklı taşıyıcı profildir. Kullanılacak yalıtım levhasının kalınlığına göre, değişik boyutlarda olabilir.

mantolama

EPS: Günümüzde kullanılan yalıtım levhaları arasında, en popüler olanı EPS (Ekstrüde Polistiren) yalıtım levhalarıdır. Oldukça düşük bir ısı iletkenlik (0,031 W/mK)değerine sahip olan EPS’nin yangın sınıfı B-1 (Zor alevlenici) ve min.20 Kg/m³ yoğunluktadır. Ülkemizde, dışcephe ısı yalıtımında, çoğunlukla 3 cm kalınlığında, binili tipleri kullanılmakla birlikte, teras yalıtımı, özel işlemler veya istenildiği durumda, 5 cm kalınlığında levhalar da kullanılmaktadır.

XPS: Ekspande Polistiren. Birim hacim kütlesi 16 Kg/m³ ve Isı iletkenlik değeri 0,040 W/mK’dır. EPS levhalara göre daha ekonomik olan XPS levhalar B-1 yangın sınıfına girerler. Beyaz köpük olarak da bilinir.

Taşyünü: Isı yalıtımı ve ses yalıtımı amacı ile kullanılan taşyünü, diğer yalıtım levhalarına kıyasla daa yüksek bir yoğunluğa sahiptir. Doğal yapısı nedeni ile yangın sınıfı A (Yanmaz) olan taşyünü 0,040 W/mK ısı iletkenlik değerine sahiptir

Mantolama Sistemleri kullanılan ısı yalıtımı levhasına göre çeşitlilik arzeder. Örneğin köpük tipi levhalar ile yapılan sistemler veya elyaf tipi levhalar ile yapılan sistemler gibi. En yaygın olarak kullanılan ısı yalıtımı levhalarını kısaca listelemek gerekir ise ;
EPS yani genleştirilmiş polistren esaslı ısı yalıtımı levhası
XPS yani ekstrüzyon sistemi ile imal edilmiş polistren ısı yalıtımı levhası
Taş yünü yüksek sıcaklıkta elde edilmiş elyaflardan oluşan ısı yalıtımı levhası
Köpük sistem mantolama ürünlerinde ısı yalıtım malzemesi olarak EPS veya XPS kullanılmaktadır. Tektalan sistem ve Heraklith sisteme göre daha ekonomik bir sistemdir. titiz incelemeler neticesinde en kaliteli ve birbiri ile uyum sağlayan komponentler köpük sistem içerisinde biraraya getirilmiştir. Ünar Yapı tecrübesi ile güvenle uygulanacaktır. Çok uzun yıllar boyunca verim alabileceğiniz mantolanmış bir cephe sistemine sahip olabilirsiniz.